Het hondenras Eurasiër kent een vrij rijke historie. Door een kruising tussen een Wolfsspits en een Chow Chow zag dit ras rond 1960 voor het eerst het levenslicht. Op dat moment ging dit ras nog niet als Eurasiër door het leven; die benaming kreeg dit ras pas in 1973. Voorheen ging dit ras door het leven als een “Wolf Chow”. In een later stadium werd ook nog de Samojeed bij het fokken gebruikt, waarna besloten werd om de naam aan te passen. Op die manier is de naam Eurasiër tot stand gekomen.
De oorsprong van dit fraaie hondenras is terug te vinden in Duitsland. In dit land was men op zoek naar een gezellige familiehond met een waakzaam doch rustig karakter. Juist dat zijn enkele kenmerkende eigenschappen waarmee dit ras zich weet te onderscheiden. Ook op het gebied van uiterlijke kenmerken is een Eurasiër vrij uniek te noemen, waar je later in dit artikel meer over leest. Aangezien de Eurasiër een vrij jong ras is, is er ook vrij veel bekend over het fokreglement. Door een gezond en strikt fokreglement te hanteren, is dit ras behoorlijk gezond te noemen. Dat is ook terug te zien aan de leeftijd van een gemiddelde Eurasiër: een gemiddelde hond binnen dit ras wordt zo’n 14 á 15 jaar oud.
Samenvatting Eurasiër
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eurasiër.
KarakterEigenwijs, intelligent, loyaal en waakzaam.
Levensverwachting12 tot 15 jaar.
SchofthoogteReu: 52,0 tot 60,0 cm.Teef: 48,0 tot 56,0 cm.
GewichtReu: 23,0 tot 32,0 kg.Teef: 18,0 tot 26,0 kg.
VachtkleurMeerdere kleuren mogelijk.
VachtlengteLang.
ActiviteitsniveauGemiddeld.
Benodigde verzorgingGemiddeld.
Benodigde bewegingGemiddeld.
TrainingsmoeilijkheidGemiddeld.
RasgroepSpitsen en oertypen.
Inhoudsopgave
- Uiterlijke kenmerken
- Gedrag
- Verzorging
- Opvoeding
- Beweging
- Geschiedenis
1. Uiterlijke kenmerken
Als je een Eurasiër op straat rond ziet lopen, weet je wellicht niet direct waar je naar moet kijken. Zijn vacht ziet er bijvoorbeeld nogal wild uit, waarbij met name de bevedering?Haren die beduidend langer zijn dan de rest van de vacht.X rondom zijn oren opvallend is. Aangezien zijn oren rechtovereind staan, heeft een Eurasiër enige overeenkomsten met bijvoorbeeld een vos of een wolf. Qua uiterlijk is dit ras in ieder geval bijzonder uniek – en in de ogen van veel mensen ook fraai – te noemen.
De kop van hem is behoorlijk groot, waarbij met name zijn oren opvallen. Deze oren staan dus recht overeind, zijn driehoekig qua vorm en worden vergezeld door behoorlijk veel haren. Deze haren zijn ietwat wild en geven zijn kop daardoor een stoere en ietwat wilde uitstraling mee. Zijn ogen zijn behoorlijk donker qua kleur, zijn in de vorm van een amandel en kennen opvallend zwarte oogranden. Zijn mond wordt gekenmerkt door zwarte lippen in combinatie met een roze tong, waarbij ook blauwe aftekeningen zichtbaar kunnen zijn.
Zijn kop is al met al indrukwekkend te noemen en dat geldt ook voor zijn hals. Zijn hals kent namelijk een nogal grove bouw en is behoorlijk gespierd te noemen. Deze gespierde hals vormt een fraaie overloop tussen zijn kop en zijn krachtige lichaam. Zijn rechte voorpoten, zijn goed gespierde lichaam en zijn licht opgetrokken buiklijn zijn kenmerkend voor zijn lichaam.
Opvallend is verder dat zijn lichaam relatief kort is, terwijl een reu wel een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 60 centimeter kan behalen. Een teef is gemiddeld iets kleiner, gezien de maximale schofthoogte zo’n 56 centimeter is. Ondanks zijn relatief korte lichaam kan een Eurasiër wel een gewicht van ruim 30 kilo behalen. Dit komt puur doordat zijn lichaam zo krachtig en gespierd is.
De vacht van een Eurasiër is, tot slot, ook nog behoorlijk opvallend te noemen. Hij heeft een dikke ondervacht en een matig lange bovenvacht. Deze bovenvacht is rondom zijn snuit en rondom zijn ogen iets korter, waardoor de aandacht juist op zijn oren gevestigd wordt. Qua kleurvariaties is er van alles mogelijk bij dit ras; rood, wolfsgrijs, zwart, zwart met aftekeningen, blond en een combinatie van kleuren is eigenlijk allemaal mogelijk. Het enige wat níet toegestaan is, is een witte vacht.
2. Gedrag
Is het gedrag van een Eurasiër net zo opvallend te noemen als zijn uiterlijke kenmerken? Nou, op zich wel. Dit ras kent namelijk een evenwichtig karakter, waarbij je wel rekening moet houden met enkele scherpe randjes. Deze scherpe randjes komen onder meer door zijn intelligentie, zijn eigenwijsheid en zijn gedrag ten opzichte van andere mensen.
Een Eurasiër heeft erg duidelijk in beeld wie zijn baasjes zijn. Naar zijn baasjes toe is hij bijzonder aanhankelijk en loyaal, terwijl hij naar andere mensen toe juist behoorlijk terughoudend gedrag vertoond. Je ziet echter niet zo snel dat een Eurasiër agressief naar andere mensen toe is, aangezien hij over het algemeen een zeer zachtaardig en evenwichtig karakter heeft. Je maakt een Eurasiër dan ook niet al te snel gek.
Dé 12-delige musthave puppy checklist
Ben je van plan om binnenkort een puppy aan te schaffen? Wij kennen de valkuilen (helaas) maar al te goed. Laat je voornaam en e-mailadres hieronder achter en ontvang direct dé 12-delige musthave puppy checklist. Met deze checklist voorkom je nare praktijken en ben je verzekerd van een gelukkige en gezonde pup.
[newsletter_signup_form id=2]
Door op de knop hierboven te klikken, bevestig je dat je onze privacyverklaring hebt gelezen.
Opvallend is verder dat hij binnenshuis een allemansvriend is. Hij trekt graag op met zijn baasjes, hij wordt graag even aangehaald en hij is dol op positieve aandacht. Tijdens de opvoeding is het dan ook wenselijk dat je hem op een positieve manier weet te benaderen, waarover later meer in dit artikel.
Door zijn intelligentie is hij niet altijd bereid om alle commando’s en regels snel over te nemen. Als hij ergens het nut niet van in ziet, is het behoorlijk lastig om het commando alsnog aan te leren. Je kunt dat wel alsnog bereiken door positief te zijn en goed gedrag te belonen. Door zijn goede gedrag te belonen, weet je zijn goede gedrag continue naar boven te halen.
Ook valt dit ras als waakzaam te omschrijven. Hij blaft niet zoveel als andere honden, maar in noodsituaties laat hij zeker zijn stem horen. Daarbij verliest hij jou eigenlijk nooit uit het oog. Zoals al eerder gesteld; hij is zeer aanhankelijk en loyaal naar jou toe. Het is dan ook geen hond die zelf de problemen op gaat zoeken, maar het is wel een hond die jou tijdig op bepaalde problemen wijst. Je kunt blind op hem vertrouwen en je hoeft niet bang te zijn dat hij de gehele dag door ligt te blaffen. Dat zit namelijk niet in zijn aard.
Het enige waar je écht goed rekening mee moet houden, is zijn gedrag ten opzichte van andere mensen. Als iemand hem op straat zomaar gaat aaien, kan dat tot vervelende situaties leiden. Buitenshuis is hij namelijk geen allemansvriend, maar heeft hij met name oog voor jou en zijn overige baasjes. Een vroege socialisatie is daarbij ook wenselijk om hem op een leuke manier met honden om te kunnen laten gaan.
3. Verzorging
Als je de vacht van een Eurasiër ziet, zou je wellicht verwachten dat deze vacht veel aandacht nodig heeft. In de praktijk valt dat echter wel mee, maar het advies is wel om hier de nodige aandacht aan te besteden. Je hoeft hem echter niet dagelijks van een uitgebreide borstelbeurt te voorzien. Nee, als je zijn vacht een paar keer per week even goed door weet te borstelen, blijft de vacht bijzonder fraai. Bovendien verwijder je daarmee vuil en bacteriën uit zijn vacht.
Tijdens de rui moet je wel iets meer aandacht aan de verzorging van zijn vacht besteden. In deze periode – vindt twee keer per jaar plaats – verliest hij behoorlijk veel haren. Veel haren komen daarbij op de grond in jouw huis te liggen, maar de nodige haren blijven ook in zijn vacht “hangen”. Borstel hem tijdens de rui iets vaker, zodat je zeker weet dat je alle loshangende haren uit zijn vacht weet te halen. Verder is het advies om zijn nagels regelmatig te knippen, zijn oren en ogen goed schoon te houden en om zijn gebit regelmatig te poetsen.
Eerder op deze pagina stelden wij al dat de Eurasiër een behoorlijk gezond ras is. Dat blijkt onder meer uit de gemiddelde leeftijd van dit ras, maar ook aan de gezondheidsproblemen waar dit ras mee te maken krijgt. In de basis valt dit namelijk mee, maar je moet wel scherp zijn op elleboogdysplasie, heupdysplasie en patella luxatie. Bij deze aandoeningen ervaart hij veel pijn en gaat hij ook mank lopen. Mocht je dat opmerken, is een spoedig bezoek aan de dierenarts van harte aan te raden.
4. Opvoeding
Over het algemeen is een Eurasiër niet al te lastig op te voeden. Je moet alleen rekening houden met zijn eigenwijsheid, zijn intelligentie en zijn terughoudende gedrag ten opzichte van andere mensen en honden. Dat laatste heeft nog wel de belangrijkste prioriteit tijdens het opvoeden van hem. Het is wenselijk dat je hem op vroege leeftijd met andere honden in contact laat komen, zodat hij kan wennen aan de aanwezigheid van andere honden. Daar plukken zowel jij als jouw Eurasiër op de lange termijn de vruchten van.
Om deze socialisatie goed te beginnen, is het advies om een puppycursus te volgen. Zoals hierboven al gesteld, is een Eurasiër behoorlijk aanhankelijk. Als je op jonge leeftijd met hem een puppycursus gaat volgen, heeft hij vanaf het allereerste moment door wie zijn baasje is. Vervolgens kan jij bij hem niet meer stuk; hij verliest jou niet meer uit het oog en is de reddende engel voor jou in noodsituaties. Dit laat je allemaal goed starten door een puppycursus met hem te volgen.
Tijdens deze puppycursus krijg je bovendien aangeleerd om goed gedrag te belonen. Juist dat is iets waar een Eurasiër behoorlijk gevoelig voor is. Het heeft geen zin om op dit ras boos te worden of om hem op een agressieve manier te behandelen. Daarmee behaal je alleen maar averechtse resultaten. In plaats daarvan is het verstandiger om hem liefdevol, op een positieve wijze en belonend op te voeden. Na een dergelijke positieve opvoeding kan jullie hechte band in ieder geval niet meer stuk.
5. Beweging
Als je een Eurasiër in huis gaat halen, moet je rekening houden met de nodige dagelijkse beweging. Bij dit ras draait het niet specifiek om de hoeveelheid beweging, maar met name om de diversiteit. Als je dagelijks hetzelfde stuk met hem gaan lopen, gaat hij zichzelf al snel vervelen. In plaats daarvan kun je beter variëren met wandelingen, het spelen van spelletjes en het uit laten voeren van taken. Gezien zijn intelligentie is dat iets wat je hem zeker toe kunt vertrouwen.
Je kunt dit ras altijd wel wakker maken voor een behendigheidsspelletje, een educatief spelletje of voor een lekkere wandeling. Zolang je maar voor de nodige diversiteit zorgt, vindt hij het heerlijk om met jou in beweging te komen. Ook is het goed om te weten dat sommige Eurasiërs het heerlijk vinden om te zwemmen. Dit geldt echter niet voor alle honden binnen dit ras; je moet hier dus zelf achter zien te komen bij jouw eigen Eurasiër.
Ga je lange stukken met hem wandelen of laat je hem naast de fiets mee rennen? Voorkom dan het maken van abrupte bewegingen. Door dergelijke bewegingen kunnen zijn gewrichten relatief snel slijten, aangezien patella luxatie en dysplasie op de loer liggen. Beweeg daarom voorzichtig met hem en observeer zijn motoriek regelmatig. Merk je een afwijkend loopje op? Dan is het zaak om naar de dierenarts te gaan.
6. Geschiedenis
Rond de jaren 60 van de vorige eeuw waren meerdere Duitsers op zoek naar een prettige huishond; een hond die veel eigenschappen met een Keeshond zou delen, maar niet zoveel zou blaffen als een Keeshond. Om dit te bewerkstelligen, besloten enkele Duitsers om de Wolfsspits en de Chow Chow met elkaar te kruisen. In een later stadium werd ook nog de Samojeed gebruikt, waarna uiteindelijk de Eurasiër tot stand kwam.
Pas sinds 1973 is de Eurasiër een erkend ras. Het ras is dus nog niet al te oud, maar kan wel op een behoorlijke populariteit rekenen. Een Eurasiër is namelijk niet alleen een mooie hond om te zien, maar heeft ook een evenwichtig, zachtaardig en loyaal karakter. Je kunt echt een band met hem opbouwen en je kunt hem blind vertrouwen. Bovendien is het een behoorlijk gezond ras, waardoor je jarenlang van jouw trouwe Eurasiër geniet.