De middelgrote Eurasier werd oorspronkelijk gefokt in Duitsland en heeft alle kenmerken van een spits hondenras. Een wigvormig hoofd, punt oren, een dikke dubbele vacht die bijna elke kleur kan hebben. De Eurasier is een relatieve nieuwkomer in de hondenwereld. Hij is slechts 50 jaar geleden in Duitsland voor het eerst gefokt en is het mix tussen de Wolf Spits, een ras van het Scandinavische type dat voorkomt in Duitsland, de Chow Chow en later de Samojeed.
Ras | Eurasier |
Oorsprong | Duitsland |
Gehouden als | Gezinshond |
Grootte | Reuen 52-60 cm en teven 48-56 cm |
Gewicht | Reuen 22-30 kg en teven 18-26 kg |
Kleur | Mahonie, zwart, rood, ree-bruin en grijs |
Vachtsoort | Bovenvacht is matig lang, stevig en los aanliggend. De ondervacht is dik en wollig |
Gem. Leeftijd | 11-12 Jaar |
Kenmerken Eurasier:
– Dichtbehaarde staart
– Donkerbruine ogen
– Rechtopstaande spitse oren
– Lange en gespierde nek
– Platte voeten
Inhoudsopgave:
- De Eurasier
- Leuke feitjes over de Eurasier
- Geschiedenis
- Temperament van een Eurasier
- Gezondheid
- Verzorging
De Eurasier
De resulterende puppy’s fokten waar, wat betekent dat ze zichzelf konden reproduceren, en een nieuw ras werd geboren en erkend door de Duitse Kennel Club en de Federation Cynologique Internationale (hoewel nog niet door de American Kennel Club). De naam is gekozen om de Europese en Aziatische achtergrond van het ras aan te duiden.
De Eurasier is toegewijd aan zijn familie, maar het duurt even voordat hij opwarmt voor iemand anders. Hij is meestal niet agressief tegenover vreemden, maar hij vindt het niet leuk dat ze hem aaien. Als je een hond wilt die op het eerste gezicht van iedereen houdt, kies dan geen Eurasier.
Als ze deel uitmaken van zijn gezin, is de Eurasier tolerant ten opzichte van kinderen en andere huisdieren. Hij is een uitstekende waakhond, alert maar niet luidruchtig. Vroege en frequente socialisatie helpt u het beste uit uw Eurasier te halen.De Eurasier heeft een laag activiteitenniveau en kan met plezier in elk huis wonen, ook in een appartement of condo. Een of twee korte wandelingen per dag zullen aan zijn trainingsbehoeften voldoen.
Dit is een intelligente hond die graag wil leren. Hij reageert goed op clicker training en positieve bekrachtigingstechnieken zoals spelen, prijzen en voedselbeloningen. Houd trainingen kort en leuk, zodat de Eurasier zich niet verveelt.
De Eurasier heeft veel vacht, maar is gemakkelijk te verzorgen. Borstel hem een of twee keer per week om dood haar te verwijderen. Hij zal twee keer per jaar zwaar verharen, gedurende ongeveer drie weken, en gedurende die tijd wil je hem vaker borstelen om het losse haar onder controle te houden. De enige andere verzorging die hij nodig heeft, is regelmatig knippen van nagels, oor reiniging en mondhygiëne.
Leuke feitjes over de Eurasier
- De Eurasier heeft een blauwzwarte tong, een erfenis van zijn Chow-Chow-voorouders.
- De lange vacht van Eurasier kan elke kleur rood, wolfgrijs, zwart of zwart en bruin zijn.
Geschiedenis
De Eurasier is in de jaren ’60 gefokt als een zachtaardige gezinshond en beschermer. De Duitse fokker Julius Wipfel begon met het kruisen van Chow Chows met Wolfspitzes (die in sommige landen als hetzelfde ras worden beschouwd als de Keeshond ). Een Samojeed- mannetje droeg ook bij aan de bloedlijnen van het nieuwe ras. Oorspronkelijk de Wolf Chow genoemd , werden de honden in 1973 erkend door de Federation Cynologique Internationale en kregen ze de naam Eurasier om hun gecombineerde Europese en Aziatische erfgoed te symboliseren.
Temperament van een Eurasier
De zelfverzekerde en rustige Eurasier wil niets liever dan dicht bij zijn familie zijn. Hij is een waakzame en alerte beschermer die gereserveerd is maar meestal niet agressief tegenover vreemden. Hij doet het het beste in een gezin waar overdag iemand thuis is. De Eurasier zal het leuk vinden om met je mee te gaan, maar hij is niet bepaald dol op het ontmoeten van mensen die hij niet kent.
Als je graag met vreemden in het hondenpark praat en pronkt met je vriendelijke hond, is hij waarschijnlijk niet de beste keuze. Dit is een hond die de tijd neemt om te beslissen of hij iemand leuk vindt. Binnen zijn gezin kan de Eurasier goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als hij bij hen is opgegroeid. Tegenover andere honden is hij over het algemeen niet agressief.
Gezondheid
Alle honden hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om ziekten te erven. Rennen voor elke fokker die geen gezondheidsgarantie biedt voor puppy’s, die u vertelt dat het ras geen bekende problemen heeft, of die puppy’s om gezondheidsredenen geïsoleerd houdt van het grootste deel van het huishouden. Een gerenommeerde fokker zal eerlijk en open zijn over gezondheidsproblemen in het ras en de incidentie waarmee ze voorkomen.
In de Eurasier zijn gezondheidsproblemen die kunnen optreden heup- en elleboogdysplasie , een knieprobleem genaamd patellaire luxatie, auto-immune thyroïditis en een oogprobleem dat distichiasis wordt genoemd (abnormale wimpergroei die kan resulteren in wimper (sen) die tegen het hoornvlies wrijven en irriteren. ).
Niet al deze aandoeningen zijn waarneembaar bij een opgroeiende puppy en het is onmogelijk te voorspellen of een dier vrij zal zijn van deze kwalen, daarom moet u een gerenommeerde fokker vinden die zich inzet voor het fokken van de gezondste dieren die mogelijk zijn. Ze moeten een onafhankelijke verklaring kunnen overleggen dat de ouders van de hond (en grootouders, enz.) Zijn gescreend op veelvoorkomende defecten en als gezond worden beschouwd voor de fokkerij. Dat is waar gezondheidsregisters binnenkomen.
Verzorging
De Eurasier heeft een dubbele vacht met halflang haar op het lichaam en langere bevedering op de achterkant van de benen en de staart. Het haar in de nek is iets dikker dan op de rest van het lichaam, maar niet zozeer dat de hond manen heeft.
Het klinkt alsof de Eurasier veel verzorging nodig heeft, maar zijn vacht is vrij gemakkelijk te verzorgen met een of twee keer per week poetsen. Als hij in een bosrijke of borstelige omgeving is geweest, verwijder dan alle takken of ander vuil dat mogelijk in zijn vacht is blijven steken en controleer op teken of andere parasieten. Controleer zijn ogen op eventuele afscheiding en veeg ze schoon. Een bad is zelden nodig.
Zoals alle dubbel gecoate honden, verwisselt de Eurasiers twee keer per jaar van vacht. Om het haar gedurende deze tijd onder controle te houden, poetst u de hond dagelijks, geeft u hem een warm bad en föhnt u hem grondig om het losse haar te verwijderen (maar houd de warmte laag om brandwonden te voorkomen).