Eurasier: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Eurasier: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

Als je één blik werpt op de Eurasier herken je waarschijnlijk direct zijn voorouders. De Eurasier is ontstaan uit de Chow Chow en is gefokt om een zachtaardige, toegewijde en gezellige hond te creëren. Dat is zeker gelukt! De Eurasier is misschien nog niet zo bekend, maar men verwacht dat dit niet lang zal duren.

Spreekt de Eurasier je aan? Of overweeg je een Eurasier puppy te kopen? Lees dan zeker eerst dit artikel. Wij vertellen je namelijk graag alles over dit vrij nieuwe ras. Je ontdekt hoe de Eurasier is ontstaan en wat hij nodig heeft qua voeding, zorg, opvoeding en socialisatie.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Eurasier

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

7. Beweging en activiteit

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen

Over de Eurasier

InfoDe Eurasier is een toegewijde, gezellige, sociale en zachtaardige hond
Grootte48 tot 60 cm
Gewichtvan 18 tot 32 kg
LeeftijdEen Eurasier kan 12 tot 15 jaar oud worden
Karakterzachtaardig, sociaal, loyaal, intelligent en gezellig
Kleurdiverse kleuren mogelijk, waaronder zwart, grijs, bruin, zilver en rood
Vachtvolle en pluizige vacht met halflang haar
AanschafGemiddeld € 1.250,-

Geschiedenis

De geschiedenis van veel Aziatische hondenrassen gaat erg ver terug, maar de Eurasier is een vrij nieuw ras. Zijn uiterlijk heeft veel weg van onder andere de Chow Chow en de Samojeed, maar deze hond is toch echt in Europa ontstaan.

De Eurasier is ontwikkeld in Duitsland. In de jaren 60 van de vorige eeuw begon Julius Wipfel in Duitsland met het fokken van een hond naar het evenbeeld van zijn overleden hond. Hij besloot Chow Chows te kruisen met Keeshonden om zo een liefhebbende, zachtaardige en gezellige gezelschapshond te creëren.

Na meerdere fokpogingen en selecties, en toevoeging van een Samojeed reu, ontstond de Eurasier. De naam verwijst naar de gemengde oorsprong van het ras, namelijk Europa en Azië. De hond werd ook wel Wolf-Chow genoemd, maar sinds 1973 wordt hij als Eurasier erkend door de FCI.

Eurasier: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Europese en Aziatische invloeden zijn heel duidelijk herkenbaar in de Eurasier. Het is een hond die goed in verhouding is en die vrij gespierd is. Hij heeft een lange ribbenkast en een sterke botstructuur. De kop is wolfachtig met een platte schedel. De snuit is sterk, maar niet heel grof en oogt heel vriendelijk. De oren staan bovenop de kop en zijn klein en dicht bij elkaar geplaatst. Zijn staart is weelderig en pluizig en wordt vaak gekruld op de rug gedragen.

Grootte

De Eurasier is doorgaans tussen de 48 en 60 centimeter hoog. Het gewicht varieert tussen de 18 en 32 kilo. Vrouwtjeshonden zijn vaak kleiner en lichter dan mannetjeshonden. Door de dikke vacht is het niet altijd makkelijk om het gewicht op het oog in te schatten.

Vacht

De Eurasier heeft zijn vacht duidelijk overgekregen van zijn voorouders, de Chow Chow en de Samojeed. Hij heeft een dubbele vacht met een dikke ondervacht en een buitenvacht met langere dekharen. De vacht wordt meestal halflang gedragen en is zeer weelderig. Rond de nek is de vacht aanzienlijk dikker, al mag het geen manen vormen. Ook op de achterkant van de poten en op de staart is de vacht dikker, zachter en pluiziger.

De vacht van de Eurasier kan diverse kleuren hebben. Volgens de rasstandaard zijn de meeste kleuren toegestaan, behalve leverkleurig en wit. Veelgeziene vachtkleuren zijn onder andere zwart, bruin, grijs, zilver en rood.

Karakter

De Eurasier is voornamelijk gefokt op zijn karakter. Het doel was om een hond te creëren die ideaal was als huisdier, met een zachtaardige en loyale inborst. Dat is zeker gelukt. De Eurasier is aanhankelijk, sociaal, vriendelijk en erg toegewijd aan zijn baasje. Hij is het liefst zo veel mogelijk bij zijn eigenaar in de buurt en hij wil altijd betrokken worden bij de gezinsactiviteiten.

De Eurasier is dan misschien zachtaardig en aanhankelijk, maar hij is ook erg intuïtief en intelligent. Deze eigenschappen komen goed van pas in een gezin omdat hij feilloos aanvoelt waar zijn baasje behoefte aan heeft. Maar hij is ook slim genoeg om spelletjes te spelen en snel nieuwe vaardigheden op te pikken.

Alhoewel de Eurasier heel vriendelijk is, zijn ze ook alert en soms afwachtend. Hij is wat wantrouwend naar vreemden toe en het kan even duren voordat hij is opgewarmd in contact met mensen die hij niet kent. Hij is echter nooit agressief, maar eerder afwachtend.

Opvoeding en socialisatie

In tegenstelling tot zijn voorouder de Chow Chow is de Eurasier vrij eenvoudig te trainen en niet dominant of opstandig. Omdat hij het vermogen heeft om zijn baasje te 'lezen' en erg intelligent is, zal hij nieuwe vaardigheden en commando's snel oppikken en eigen maken. Bovendien zal hij tijdens de training zijn best doen om zijn baasje te plezieren en dat helpt enorm.

De Eurasier is het beste te trainen met zachte hand. Hij reageert goed op positieve stimulatie en aanmoediging. Met geduld en consistentie bereik je dan ook verreweg het meest. Eurasiers hebben een hekel aan conflict en ze reageren dan ook heel slecht op harde woorden of een harde aanpak.

Omdat ze van nature wat wantrouwend zijn naar vreemden toe, is het verstandig om hier tijdens de socialisatie aandacht aan te besteden. Door hem kennis te laten maken met diverse mensen en diverse situaties, leert hij om te gaan met aandacht van anderen en nieuwe omgevingen.

Heb je net een nieuwe Eurasier pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Eurasier pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Een goede verzorging, uitgebalanceerde voeding en aandacht voor de gezondheid van jouw huisdier is heel belangrijk. Zo houd je namelijk jouw huisdier fit en vitaal. Het is belangrijk om als baasje goed te letten op de voeding van jouw Eurasier, hem regelmatig te borstelen en zijn gebit, nagels en oren goed te onderhouden.

Voeding

Pas de voeding van jouw Eurasier aan op zijn ras, gewicht, gezondheid en leeftijd. Alleen dan ben je er zeker van dat jouw hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Een grotere hond heeft tenslotte andere behoeften dan een kleinere hond en een energiek ras zal meer energie op dagelijkse basis nodig hebben dan een rustige hond.

Vachtzorg

De prachtige vacht van de Eurasier heeft wel wat aandacht nodig om mooi en schoon te blijven. Dagelijks borstelen is gelukkig niet nodig, maar zo'n tweemaal per week is wel aan te raden. Dit houdt de vacht schoon, klitvrij en glanzend.

De dikke en dubbele vacht van de Eurasier is goed vuil- en waterafstotend. Hierdoor hoeft jouw hond maar weinig te worden gewassen. Vind je het belangrijk dat hij eens een bad of een douche krijgt? Gebruik dan alleen water of een speciale pH-neutrale shampoo voor zijn vacht. Zo houdt je de integriteit van de vacht intact.

Overige zorg

Net als bij mensen zal ook het gebit van honden regelmatig moeten worden gepoetst. Zo voorkom je tandproblemen, tandvleesproblemen en een slechte adem. Door jouw Eurasier hier al op jonge leeftijd aan te wennen, zal hij over het algemeen goed meewerken. Gebruik voor het poetsen een tandenborstel en een speciale hondentandpasta.

De nagels van de Eurasier zullen regelmatig moeten worden bijgeknipt. Dit kun je zelf doen, maar dit kun je uiteraard ook laten doen bij een trimsalon.

Eurasier: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Eurasier is dan wel een gespierde en fitte hond, maar hij heeft niet heel veel inspanning op een dag nodig om in goede conditie te blijven. Een half uurtje per dag wandelen is vaak genoeg om hem tevreden te houden, maar aarzel niet om langere wandelingen te maken als jullie dat leuk vinden.

Omdat de Eurasier geen jachtinstinct heeft en vrij rustig is, zal hij prima zonder aangelijnd te zijn kunnen rondlopen. Zo kan hij zijn omgeving ontdekken en lekker vrij spelen. Pas wel op tijdens warme dagen. Door zijn dikke vacht kan de Eurasier vrij snel oververhit raken, vooral in de volle zon. Beperk de activiteiten op erg warme dagen in de zomer.

Gezondheid

De Eurasier is een vrij gezond hondenras. Hij heeft weinig kans op erfelijke aandoeningen en wordt, in goede gezondheid, tussen de 12 en 15 jaar oud. Er zijn echter wel enkele aandoeningen waar je als baasje alert op wilt zijn. Als je de vroege symptomen kunt herkennen, kun je tijdig hulp zoeken.

De ziekte van Addison

De Ziekte van Addison, ook wel bekend als hypoadrenocorticisme, is een aandoening die al vanaf jonge leeftijd bij Eurasiers kan voorkomen. Bij deze aandoening wordt er te weinig of geen bijnierschorshormoon aangemaakt in het lichaam. De hond wordt hierdoor sloom, zwak en kan minder eetlust hebben, diarree hebben of braken en zelfs, in ernstige gevallen, in shock raken en sterven.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is ook een aandoening die voor kan komen bij de Eurasier. Bij deze aandoening ontwikkelt het heupgewricht zich niet naar behoren. Omdat de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar aansluiten, krijgt de hond last van pijnklachten en problemen met bewegen. In ernstige gevallen kan er zelfs slijtage optreden of kunnen er vergroeiingen plaatsvinden.

Distichiasis

De Eurasier kan last hebben van distichiasis, oftewel de groei van wimpels op ongewone locaties. Als deze haren in contact komen met het oog, kan dit leiden tot ontstekingen, irritatie en pijn.

Patella luxatie

De Eurasier kan ook last krijgen van een patella luxatie. Door het wegglijden van één of beide knieschijven kan bewegen moeilijk worden. De hond kan last krijgen van pijn en kreupelheid.

Aanschaf en kosten

De Eurasier is in Nederland misschien nog een vrij onbekend hondenras, maar men verwacht dat dit niet lang zo blijft. De populariteit van deze hond neemt snel toe, vooral omdat hij zo geschikt is als gezelschapshond. Voor een Eurasier betaal je gemiddeld zo'n € 1.250,-.

Als je op zoek gaat naar een fokker om een puppy te kopen, is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Je wilt tenslotte wel in zee gaan met een fokker die ervaring heeft en die jouw puppy de best mogelijk start geeft. Laat je niet in met broodfokkers. Dit zijn fokkers die vooral gericht zijn op winst en het niet zo nauw nemen met de rasstandaard of het dierenwelzijn.

Zorgkosten

Naast de aanschafkosten en de kosten voor de eerste aankopen kun je natuurlijk ook verwachten maandelijks kosten te maken voor de zorg voor jouw hond. Voor een hond als de Eurasier liggen deze kosten rond de € 40,- of € 50,- per maand.

Is jouw hond nog in training, heeft hij medische zorg nodig of gebruikt hij medicijnen? Dan zijn deze maandelijkse kosten meestal hoger. Bespaar hier echter niet op. Een goede training en gepaste zorg is ontzettend belangrijk voor het welzijn van jouw hond.

Veelgestelde vragen

De Eurasier is een zachtaardige, vriendelijk en loyale hond die fantastisch is voor gezinnen. Hij is intelligent, intuïtief en bovendien heel gezellig. Met dit artikel hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk informatie te geven zodat jij en jouw Eurasier een goede start samen hebben. Heb je nog vragen? Lees dan even verder. Onderaan dit artikel geven we nog een overzicht van veelgestelde vragen met antwoorden.

Is de Eurasier een goede waakhond?

De Eurasier is een zachtaardige en vriendelijke hond die vooral gefokt is als gezelschapsdier. Hij in intelligent, loyaal en oplettend en dat zijn zeker eigenschappen die goed van pas komen als waakhond, maar in principe is dit niet zijn primaire taak.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Eurasier?

De Eurasier is sinds enkele decennia een erkende rashond en behoort tot FCI-rasgroep 5: Spitsen en oertypen.

In deze categorie vinden we veel andere bijzondere honden terug, waaronder de Akita Inu, de Kishu, de Faraohond en de Samojeed.

Hoe is de Eurasier in omgang met andere dieren?

De Eurasier is gefokt op zijn vriendelijkheid en daarom kan hij uitstekend overweg met mensen én dieren. Hij heeft geen jachtinstinct of herdersinstinct, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken.

Hoe is de Eurasier in omgang met kinderen?

De Eurasier is erg sociaal en is uitstekend geschikt als gezinshond. Hij is vriendelijk en zachtaardig en hij kan goed overweg met kinderen. Met nieuwe mensen is hij iets afwachtender, maar dit kun je trainen.

Kun je de Eurasier alleen thuis laten?

De Eurasier hecht zich sterk aan zijn baasje en is het liefst altijd betrokken bij de gezinsactiviteiten. Hij vindt het dan ook helemaal niet prettig om alleen thuis gelaten te worden. Ben je vaak van huis? Dan is dit zeker geen hond voor jou.

JeEurasier (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeEurasierkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameEurasier van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Eurasier puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Eurasier: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5488

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.