Dokonalá pozvánka! Na Okolo Slovenska päť dúhových dresov, so Saganom príde i veľká hviezda (2024)

Riaditeľ Medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska Peter Privara a minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi Zdroj: Ministerstvo cestovného ruchu a športu

BRATISLAVA - Fanúšikovia cyklistiky sa na 68. ročníku Okolo Slovenska môžu tešiť okrem Petra Sagan aj na ďalšieho viacnásobného majstra sveta Juliana Alaphilippea.

Spolu prinesú na dokopy až päť dúhových dresov svetových šampiónov a obaja vyhrali aj najprestížnejšie podujatie na slovenských cestách. Francúz v službách Soudalu Quick-Step v roku 2018, Sagan o tri neskôr.

"Som šťastný, že môžem oznámiť, že sa vrátim na Okolo Slovenska. Na moju poslednú účasť mám veľmi dobré spomienky a teším sa na vás," povedal vo videopozdrave Alaphilippe. Majster sveta z rokov 2020 a 2021 by mal aj tento rok patriť k najväčším favoritom na triumf, okrem neho je v belgickom tíme aj celkový víťaz z roku 2022 Josef Černý i slovenský talent Martin Svrček.

"Je to jeden z mojich tohtoročných vrcholov, keďže sú to domáce preteky a budem tam mať priateľku, rodinu a kamarátov. Veľmi sa teším a s tímom sa pokúsim zopakovať minuloročné výsledky," uviedol. Quick-Step vyhral päť z uplynulých šiestich ročníkov, jeho "spanilú jazdu" prekazil len Sagan v roku 2021.

Rozlúčka so slovenskými fanúšikmi

Trojnásobný majster sveta sa tento rok lúči so svojou kariérou a tak nepatrí medzi favoritov, no organizátori dúfajú, že by mohol zabojovať v jedenej z etáp. "Peťo sám povedal, že aj keď sa postupne pripravuje, že neočakáva víťazstvo a príde sa hlavne rozlúčiť so slovenskými fanúšikmi. Veríme, že budú veľké davy," povedal riaditeľ pretekov Peter Privara.

Organizátorov podujatia potešilo, že na štarte bude dokopy až 15 slovenských pretekárov. Okrem Sagan a Svrčka napríklad aj Matúš Štoček a Lukáš Kubiš, ktorý bude jediný zástupca slovenskej cyklistiky na OH v Paríži.

Galéria fotiek (3)Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Zsolt Czegledi

Podujatie kategórie UCI 2.1 odštartuje v stredu 26. júna tímovou časovkou v Dunajskej Strede a vyvrcholí o štyri dni neskôr vo Vysokých Tatrách. Na slovenské cesty zavítajú dokopy tri UCI WorldTeams. Okrem Quick-Stepu aj Cofidis, ktorého líder bude pravdepodobne 33-ročný Španiel Ruben Fernandez, a Jayco AlUla s Callumom Scotsonom, 13. mužom celkového poradia Critérium du Dauphiné.

V tíme Corratec Vini Fantini bude Talian Jakub Mareczko, ktorý má tento rok na svojom konte dve víťazstvá a sedem pódiových umiestení na prestížnych pretekoch. A na prihláške tímu Q36,5 figuruje majster Európy z roku 2020 Giacomo Nizzolo.

Nový termín

Organizátori sa rozhodli presunúť preteky zo septembrového termínu na koniec júna pre olympijské hry v Paríži, keďže tie posunuli kalendár mnohých iných podujatí vrátane majstrovstiev sveta a Európy. Dvojdňovú kolíziu s Tour de France vnímajú organizátori ako príležitosť na vyššiu sledovanosť doma i vo svete. Preteky tento rok neodvysiela Europsort, ale diváci budú môcť sledovať priame prenosy na RTVS.

Celkovo je na programe 710,5 kilometrov s 19 horskými a ôsmimi rýchlostnými prémiami. Tímová časovka mala v programe Okolo Slovenska premiéru v roku 1957. Vtedy to bolo na 62 km v ťažkom teréne so štartom aj cieľom v Tatranskej Lomnici. Posledná TTT bola v programe roku 2014 v dĺžke 15 km s triumfom holandského kontinentálneho tímu Metec.

Tohtoročná tímová časovka so štartom a cieľom v Dunajskej Strede pri MOL Aréne bude mať rovinatý charakter a dĺžku približne 28 kilometrov. Následná prvá etapa smeruje z Nitry do Hlohovca a meria 192 km so zvlneným terénom cez myjavské kopanice.

Druhá etapa prevedie pelotón z Piešťan do Dubnice nad Váhom s klasikárskym profilom a dĺžkou 160,6 kilometrov. Predposledný deň sa ponesie v znamení horských prémií. Na trase z Partizánskeho do Ružomberka ich bude sedem. Preteky vyvrcholia v záverečný júnový deň na Štrbskom Plese. Etapa odštartuje v Liptovskom Mikuláši a ponúkne porciu 145 kilometrov.

Zisk slušnej porcie bodov UCI

Preteky ponúknu zisk slušnej porcie bodov UCI. V celkovom poradí boduje prvých 25 pretekárov, pričom líder si pripíše 125 bodov za celkové poradie. K nemu môže pridať ešte body za umiestnenie v Top8 etapy (16, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 b) a tri body za nosenie žltého dresu počas etapy.

Celkovo sa bude na slovenských cestách od 26. do 30. júna bojovať o 735 bodov do klasifikácie UCI. Líder celkového poradia pretekov získa žltý dres. Vedúci pretekár bodovacej súťaže zelený, víťaz vrchárskej súťaže bodkovaný a najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí biely dres.

Počas pretekov sa uskutoční aj klasifikácia družstiev, pre slovenských cyklistov je pripravená súťaž o najlepšieho Slováka a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov. Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate - Cena Mateja Laca.

Organizátori vyhlásia po skončení každej etapy najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.

Program 68. ročníka Okolo Slovenska:

26. júna: tímová časovka na 28,8 km, Dunajská Streda - Dunajská Streda
27. júna: 1. etapa, Nitra - Hlohovec, 192,0 km
28. júna: 2. etapa, Piešťany - Dubnica nad Váhom, 161,2 km
29. júna: 3. etapa, Partizánske - Ružomberok, 183,5 km
30. júna: 4. etapa, Liptovský Mikuláš - Štrbské Pleso, 145,0 km

Viac o téme:Peter Sagan Okolo SlovenskaJulian Alaphilippe

  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Dokonalá pozvánka! Na Okolo Slovenska päť dúhových dresov, so Saganom príde i veľká hviezda (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5662

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.